JANINA KRONLUND

Det där med studiestöd.
det är inte någon nyhet att finland har en lång väg kvar att gå för att vända en katastrofal ekonomi till något positivt (även om finansministeriet förutspår tillväxt). inte precis någon lätt uppgift att försöka ta besluten i var det ska skäras ner, när alla vill äta kakbiten men fortfarande behålla kakan. finlands skuld i realtid kan ses på velkakello
 
ska man skära i stöden för
 
 • studerande?
  den studerandes åsikt: om vi skär i stöden kommer folk inte att kunna utbilda sig i samma utsträcknig, utbildningsnivån i finland kan knappast hållas den samma, studerande vill inte skuldsätta sig. hittills har ingen finsk studerande varit tvungen att lyfta stora studielån, så varför måste jag.
 • barnfamiljer?
  barnfamiljers åsikt: om vi skär i stöden för barnfamiljer så kommer folk inte att vilja skaffa barn, vilket är dåligt för landets framtid, kolla in statistikcentralens kurva här och demografiska figur här. t.ex. hittills har dagvårdsavgifter inte varit så här dyra, så varför skulle de bli det för oss.
 • åldringar?
  åldringens åsikt: har jag arbetat hela mitt liv för att jag ska ha det så här tungt på ålderns brant? om vi skär i pensionen kommer jag att få en besvärligare vardag.
 • arbetare inom den offentliga sektorn?
  hit hör arbetare inom både stat och kommun. här (på finska) diskuteras det om att de borde få tillbaka semesterpenningen som under 2017-2019 är minskad med 30%. den årliga arbetstiden har ökat med tjugofyra timmar (här). enligt arbetare är det alltså sämre lön för mera arbete. tidigare har man fått mera lön för mindre arbete, så varför måste jag jobba mera nu.
eller ska man köra på en hårdare beskattningspolitik för
 
 • företagarna? för det är så lätt och billigt att ha hand om en firma redan från förr, eller hur? mer skatt blir mer problem att starta företag. och alla vet att välmående företag är bra för ett land.
 • de som har arbetat sig rika? i finland betalar du progressiv skatt (här) så tro inte att du ska kunna bli svinrik, du får betala svinhög skatt också. vem vill ha mera skatt på dessa pengar som är intjänade av hårt arbete, räck upp en hand.
 • de som vinner pengar? vinner du en miljon på tv så får du skatta ungefär hälften (här).
 • de som ärver? spelar ingen roll att din moffa redan beskattat dessa pengar en gång, det är väl klart de ska beskattas igen innan du får dem! och vill du ge dem till din dotter, ja då flyger skattmåsen in i bilden igen. för det är ju inte tillräckligt galet att du kanske måste ta lån för att kunna betala skatten som tillkommer för att kunna ta emot farmors gamla stuga vid havet?
 • de som äger något, typ fastigheter eller bilar. kanske båtar? räcker inte med att du skattar när du köper, nej du ska skatta när du använder också.
 
vare sig det handlar om nedbeskärningar eller hårdare beskattningar så kan exempellistorna göras hur långa som helst. det som alla har gemensamt är att ingen som blir drabbad är intresserad av att bli drabbad, och undrar naturligtvis varför jag. (sjuttons tur att man inte är politiker med makt, sådan som är med och bestämmer om allt det här. kan ju inte bli rättvist på något sätt)
 
 
 
det där var typ mitt intro.
 
det som jag egentligen vill tala om är en nedskärningsidé som jag tycker att borde förverkligas. jag måste helt ärligt talat säga att jag inte förstår varför finland betalar ut studiestöd till studeranden som väljer att avlägga hela sin examen utomlands?
 
jag har hört otagliga exempel på människor som flyttat till sverige och levt the good life. fått studiestöd och bostadsstöd, arbetat med något i sverige. fått in pengar på kontot, inte brytt sig om att meddela finland om inkomster i ett annat land. fått sina nio stödmånader per år. fått tjäna som man vill. som sagt är detta bara vad jag hört, och skulle gärna vilja att någon bekräftar detta. kan det faktiskt gå till så? att man inte meddelar hur mycket man tjänat i ett annat land? att ingen kan kolla upp det någonstansifrån? att det går att kolla upp, men det finns inte resurser till det?
 
anyway. jag förstår att vi är 300,000 finlandssvenskar och att det svenskspråkiga studieutbudet i finland orimligtvis kan räcka till allas intressen. med 9 miljoner svenskar i sverige är det klart att det svenskspråkiga studieutbudet lockar, med sina specialinriktningar och spännande utbildningar. men vi har faktiskt bra utbildningar på svenska här också.
 
de som åker iväg för att studera en hel utbildning i t.ex. sverige - finns det någon procent på hur många som återvänder? känns som om de flesta åker iväg för att studera och sedan bo. så finland betalar för en utbildning i ett annat land (så du konsumerar i ett annat land, så inte ens moms på veckohandeln hjälper lyfta finland) och eftersom den studerande inte återvänder, så får finland ingenting tillbaka? jag tycker det är lite fel. här emellan kan jag inflika att jag tycker att man absolut ska få åka på utbytesstudier, allt från en månad till ett år. det tycker jag att man ska uppmuntra till!
 
jag tycker att det ska vara varje finländares rätt till en gratis utbildning i finland. jag tycker att man kan studera en hel utbildning utomlands om man har sådana privilegier, om man själv kan finansiera det, om man fått ett scholarship. jag tycker inte att det ska vara en allmän rättighet att man ska få åka till ett annat land för att studera, speciellt något som man lika bra kunde studera i hemlandet. detta gäller självklart inte bara sverige, men många finlandssvenskar kan nog relatera till situationen om man använder sverige som exempel.
 
klart att alla drar hemåt i fråga om stöd. klart att ingen studerande tycker man ska få mindre studiestöd, klart att åldringarna vill ha indexbunden pension istället för beskärningar. det är klart att finländare som studerar utomlands kommer tycka att den här tanken är galen och hemsk. men om ni försöker tänka på saken ur ett logiskt perspektiv, från landets utvecklings synvinkel? återigen undrar jag, hur mycket högutbildade människor glider ur finlands händer genom att studera utomlands och bli kvar i det landet? å andra sidan tycker jag inte alls det är samma sak att studera här men sedan flytta utomlands för att bo och jobba ett tag. man måste ju få leva och uppleva. men behöver man faktiskt studera en hel examen utomlands, bekostat av finska staten?
 
tycker ni att jag är helt ute och cyklar? om ni har några intressanta tankar och perspektiv på saken så vill jag gärna höra dem, för att utveckla detta nuvarande tankesätt. diskutera gärna eller argumentera emot mig!
Kanske regnar det i april, eller snöar det i Prag
vilken start på måndagen! nicolina har varit i namsos på praktik och imorgon åker hon iväg till oslo för sommarjobb. jag hade alltså supertur som hann träffa henne medan hon var här. idag lunchade vi på pincho och skvallrade självklart om ditt & datt samtidigt. tiopoängs lunch, helt enkelt.
 
jag hade bestämt mig för att det skulle bli en städdag, så när jag kom hem efter jobbet så skred jag till verket. tvättade en tvätt, diskade bort alla smutsiga tallrikar, dammsög lägenheten, böt påslakan och gav mina växter kärlek i form av vatten. bra så. aldrig känner man sig lika vuxen som när man får ordning på livet.
 
hade inte planerat så mycket mer, då johanna tog kontakt och frågade ifall jag ville med ut på promenad. något mellan elva och tolv traskande kilometrar hann vi samla ihop, självklart diskuterande om allt det där viktiga i livet. huippu! nu känner jag att jag kan somna med lite övergott samvete, puss godnatt :)
 
Ledig torsdag.
att få ha en ledig torsdag på grund av att det är kristi himmelsfärsdag - det är väl en ganska stor guldkant på vardagen? med fredagsfiilis gick jag från jobbet i onsdags och skickade samtidigt iväg ett meddelande åt min olliskollega som skulle jobba på kvällen. bönade & bad om att jag skulle få jobba istället för honom, och det gick ganska fort och lätt igenom :D
 
så vid tio hoppade jag upp i båset och inväntade stadens partypeople! jag var lite förbluffad över hur mycket folk det var ute, hade verkligen inte förväntat mig så där mycket människor :) men det var kul! nästa gång spelar jag på skolavslutningen, och sedan tar jag lite sommarlov (kan hända att jag hoppar in vid behov ändå).
 
 
det bästa var ändå tobias överraskningsvisit till vasa! hade ingen aning om att han skulle komma, trodde att han skulle jobba idag :) blev så glad, så himla överlyckligt glad. idag bjöd mamma & pappa med oss på middag till strampen. åt så mycket att jag rullade ut efteråt. för min del blev det lite fisktallrik, falafelmiddag, glass med jordgubbar och en halv himmelsk pavlova. har inte ens orkat äta kvällsbit. tack ♥
 
även om jag hade fredagsfiilis redan i onsdag så får jag ju uppleva den riktiga fredagsfiilisen imorgon, wihoo! nu ska jag försöka somna. imorgon är jag back to basics och funderar på varför jag inte gick och lade mig tidigare. vet inte vad det ska ta för att jag ska lära mig. puss godnatt babes.