JANINA KRONLUND


Support your local.
det skrivs om hur arbeten försvinner. hur datorisering tar över hela branscher. hur det kommer att vara svårt att hitta jobb i framtiden. hur arbeten som många haft som inkörsporten till arbetslivet blir färre. det görs listor på vilka yrken som kommer att försvinna.
 
ändå så shoppar folk hejvilt på nätet.
vi måste stoppa den här processen.
 
sluta sluta sluta.
 
för två år sedan skrev emma ett inlägg om hur vi måste bromsa e-handeln ifall vi vill behålla arbetsplatserna. idag vill jag länka till hennes inlägg för att ni ska läsa det igen. jag vill påminna er om vad som händer. jag vill påminna er om att det är våra vardagliga val som räknas.
 
om du behöver nya skor så har vi massvis med butiker i stan där du kan hitta några pärlor. köp dem inte på nätet. även om du köper från en kedja (typ intersport, stadium) så bidrar du till hur det går för just den butiken. och när just den butiken går bra, så kanske det skapar en arbetsplats till. när den går dåligt kanske någon blir av med ett jobb.
 
precis som emma skriver så finns det få webshoppar som är stationerade i finland. asos, nelly, zalando, ivyrevel. ingen av dessa bidrar till att hjälpa finlands ekonomi. ingen av dessa bjuder på så många arbetsplatser i finland. exempelvis så köper zalando färdigt översatta texter (jobbade själv med översättningar ett litet tag efter studenten så jag vet att man kunde översätta för zalando där) för en struntsumma. och tänk, istället för att beställa hem så kan du köpa en snygg klänning av elin e/s design och på så sätt stöda en företagare i finland.
 
istället för att beställa hem en massa böcker från adlibris så kan du gå till gros bokhandel. till och med suomalainen kirjakauppa. alla butiker som vi har här i stan. istället för att beställa hem en massa inredning så kan du gå till säde. asko. jysk. vepsäläinen. masku. stemma. minimani. alla butiker som vi har här i stan.
 
varför ska man köpa en blomma på plantagen då man kan gå till amalia, anemone och alla små blomsteraffärer? varför köpa en köttklimp från brasilien när köttdisken finns i malax? varför köpa bröd när vi har aroma, varför köpa tysk glass från lidl när vi har hemgårdens glass?
 
snälla, tänk på saken.
 
för varje inhemsk produkt du köper så bidrar du till att jobben stannar i finland. välj småföretagare framom kedjor, men välj kedjor framom näthandel. spelar det faktiskt så stor roll att det eventuellt är lite, lite dyrare i butik än på nätet? tänk vad allt de ska ha inklämt i det där priset. arbetskraft, service, lokalhyra, själva produkten. vi måste betala priset i affären om vi vill ha kvar våra affärer och jobben som affärerna bjuder på. även om det blir lite dyrare för konsumenten.
 
om man gör sig av med mellanhänder så blir det ännu bättre. köp grönsakerna på torget direkt från odlarna. plocka jordgubbarna själv hos mäkivaltaris. vet någon om det finns något växthus nära vasa, där man kan köpa grönsaker direkt från odlaren? har ni andra tips på vad man kan göra för att hålla österbotten levande? tips på var man ska göra sina uppköp?
 
 
självklart är det bra att gå till restauranger och barer som finns i stan (arbetsplatseeer) men jag väljer jättegärna ställen som strampen, faros, seglis, 1hk, raawka och oliver's inn. alla ställen i saluhallen. familjeföretag. bra företag, inga kedjor. ägarna är familjer härifrån. klart att det är hur fine som helst att gå till amarillo, rosso, frans and nicole och abc. hesburger eller burger king på nattmat. men jag går hellre till den lokala grillen.
 
 
välj så lokalt du bara kan. välj inhemskt.
välj familjeföretag. välj småföretag.
bojkotta näthandel!
Weekend on the road.
på fredagsmorgonen tog jag tåget ner till helsingfors. jag var där rätt tidigt, men hade bokat ett tidigt tåg för att jag inte visste hur länge mina ärenden skulle ta. tog spårvagnen till arabiastranden och traskade till autoliito för att  fixa ett internationellt körkort. egentligen är det inte nödvändigt att ha det i varken new jersey eller new york, men polisen älskar att stanna mig där borta och då känns det mycket bättre att direkt kasta fram det internationella körkortet (har lärt mig av mina misstag så att säga).
 
 
efter gabrielas lunchrekommendationer så lunchade jag på fafa's och valde en väldigt god pita-falafel. mätt & nöjd traskade jag iväg mot en park, där jag läste min bok i ungefär en timme, innan jag traskade vidare till annika kakkos salong. annika worked her magic på mina brows, och en stund senare satt jag på tåget mot hyvinge.
 
 
väl framme i hyvinge hann jag inte vara många minuter, innan tobias plockade upp mig och vi körde iväg mot kuopio. tobias hade en jobbkeikka som jag följde med på. kuopio var en mycket finare stad än jag hade förväntat mig, så jag var faktiskt positivt överraskad. hann tyvärr inte ta några bilder eftersom min telefon hade slocknat, men tobias tog en på det fina stadshuset i alla fall.
 
 
huset här ovan inhyser skatteverket. fanns väldigt vackra hus i kuopio, vilket var en fröjd för ögat. vet inte vad det var som hände i staden (kanske någon festival?), men det fanns knappt några hotellrum. några sviter fanns kvar på listan, så tobias jobb fixade en sådan åt oss. hahah tobias gick i bastu och kunde spana ut över vårt lilla vardagsrum. jag sov väldigt gott, och ännu bättre var det att vakna upp till hotellfrukost.
 
 
på lördagsmorgonen jobbade tobias i några timmar och sedan körde vi ner till karis. vi var bjudna på sommarfest hos mick. temat var någonting i stil med åttiotal slash gamla sportikoner som björn borg. det var galet kul att nästan alla hade satsat stort på temat! jag hade snabbt bara packat med första bästa, synd att man inte hann hemhem för att gräva i garderobsgömmorna :D
 
 
det var sjukt roligt på trädgårdsfesten och jag önskar att vi hade blivit kvar där för hela kvällen. fina nya bekantskaper hann jag knyta i alla fall och så var jag jätteglad att alla mina kariskompisar var på samlade på ett och samma ställe ♥
 
 
söndagen var så jävla bra att jag hoppades att den aldrig skulle ta slut ♥ vid halv åtta hoppade jag på tåget som tog mig hem till vasa. väl framme var jag vid klockan tolv och regnet droppade ner från himlen medan jag försökte cykla hem så fort som möjligt.
Idyll.
 
alltså bara titta på det här huset. vilken sommaridyll. jag tänker mig att det doftar nyklippt gräs och fotbottnarna blir lite gröna när man tar några glädjeskutt över gräsmattan. grillen går varm och inuti utehuset så står ett ståtligt, gjutet långbord i betong. girlanger och ljusslingor korsar varandra i taket och det är uppdukat till sommarfest, kanske kräftskiva. klingande skratt ekar mellan de röda stockväggarna och den täta granbusken som ramar av gården.
 
det är min farfar som äger det här huset men tyvärr har han inte haft tid att ta hand om det. kanske det betyder att jag borde ta hand om det. jag ser tusen möjligheter här.