Janina Kronlund


Pasta med ugnsfetaost.
Ibland sker små förunderliga ting, som att ett recept blir så omåttligt populärt att en del ingredienser säljer slut i butiken. Sist hände det med Gullichsens avokadopasta, avokadon var slut över allt. Nu händer det igen! Det fanns ingen Pirkka Parhaat fetaost i butikshyllan idag. Iltalehti skriver att fetaosten från just det märket säljs dubbelt så mycket som vanligt.
 
Allt tack vara en enkel pasta med ugnsfetaost. Kanske därför att den är så simpel? Eller för att den är god. Det var någon som bloggade om den, men jag tänkte göra det samma. Mest för att jag finner det lättare att gräva i mitt eget arkiv än att minnas vem som skrivit vad :D Liemessa.fi-bloggen är den ursprungliga receptskaparen. Här är originalreceptet ifall någon vill ha bättre instruktioner än mina här nedan.
 
Pasta med ugnsfetaost för två hungriga personer

  • 250 g god pasta, t.ex. Rummo
  • 200 g fetaost (Pirkka Parhaat, men jag använde någon helt vanlig)
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 röd chili
  • 1 ask körsbärstomater
  • peppar
  • salt
  • plus basilika for good loooks när allt är klart
  • äh kasta i en till ask tomater och pressa lite vitlök också, you won't regret it
 
Lite olja i formen, på med fetaostbiten, dränk i olja. Chili på fetan, rulla tomaterna i oljan. Salt & peppar.
 
 
Ugnen på 200, stek i mitten av ugnen i 15 minuter. Höj till 225 och flytta formen högre upp, 10 minuter. Koka pastan enligt dess anvisningar.
 
 
Dra lätt isär på fetan med en gaffel.
Draina pastan och blanda ihop dem.
Jag kastade bara i pastan i formen :)
 
 
Et voilá! Så lätt. Lite parmesan på. Gott.