JANINA KRONLUND


10 saker jag inte förstår.
nu ska jag ta och fortsätta på danielas inlägg om människotyper hon inte förstår sig på (till inlägget). passar perfekt eftersom jag också har en massa anteckningslappar på telefonen så att jag kommer ihåg vad jag någonsin funderat lite extra på :D håller med om allt som hon redan radade upp, såå här kommer min lista på grejer jag helt enkelt inte förstår.
 
 1. föräldrar som efterlyser lägenhet åt sitt barn i offentliga facebook-grupper. alltså vad är grejen med detta?! jag förstår självklart att en person som flyttar hemifrån för första gången kanske vill ha föräldrarnas stöd till en viss mån, men snälla föräldrar - sluta curla ditt vuxna barn!! (har dock full förståelse ifall människan som behöver lägenhet av en orsak eller annan inte klarar av att söka själv)

 2. folk som säger a men inte b. typ lägger upp en facebookstatus eller snapstory om att hen är på sjukhuset igen. man vill ju veta varför, men jag kommer inte att fråga. om någon vill att jag ska veta så antar jag att hen berättar det åt mig. förstår inte grejen med att försöka skapa nyfikenhet.

 3. folk som använder uttrycket att "ta oskulden av någonting", jag hatar det. typ när någon ska ta den första klunken av en limsaflaska. hujj, det här uttrycket är så sjukt motbjudande.

 4. clickbaits. ingen skillnad om det handlar om nyheter eller om det är en blogg som skapar dessa skandalrubriker bara för att det ska vara något nedtonat och out-of-context i texten. klickar mig aldrig in på uppenbara clickbaits i ren och skär protest.

 5. folk som befaller. i mitt partyjobb råkar man på människotyper av alla dess slag och varje kväll finns det någon som försöker befalla mig att göra någonting :D personen önskar en låt och försöker tvinga mig att spela den till nästa? haha kommer inte skeeeee (om jag vill spela den så kommer den där jag tycker att den passar in). eller sådana som skriver någon ful befallning på pappret, kastar sura blickar eller tjatar en timme i sträck. ge mig en orsak att spela din låt när du inte kan uppföra dig :D det är tusen gånger större chans att jag spelar just din låt snabbare om du är schysst och härlig mot mig.

 6. människor som tror att man ska kunna läsa deras tankar. bara lämnar det här, uppmanar er alla att vara klara och tydliga i vad ni vill.

 7. de som envisas med att särskriva. finns bara ett ord som är okej att särskriva och det är vinäger ;) men alltså. hur svååårt kan det va? på svenska är det mesta ihopskrivet om det låter som att det ska vara det, på finska är typ allting ihopskrivet (med bindesträck ifall det blir samma vokal efter varandra) och på engelska är så gott som allting skrivet isär. dessa är bra regler ifall man är osäker - undantag finns självklart. tusentals. men ja, svider i ögonen när folk särskriver. här kan ni titta på två meningar:

  - brun hårig sjuk sköterska = en sköterska som är brun, hårig och sjuk
  - brunhårig sjuksköterska = en sjuksköterska med brunt hår

 8. människor med telefonljudet på högsta volym. ser jag inte din skärm så vill jag inte höra ljudet heller. här kategoriserar vi också människor som lyssnar på musik på offentliga platser, mest tåg, buss eller flyg. har jag inte den andra hörluren i mitt öra så vill jag inte veta vad du lyssnar på. take it from someone som jobbat i stökig nattklubbsmiljö snart fem år: du behöver inte förstöra dina öron med att lyssna på musik så där sjuttons hårt.

 9. de som spelar spel på telefonen och bara måste ha på något störande bakgrundsmusiksrabambula. på riktigt. varför. jag vill inte höra candy crush, farm ville, pokemon go, ingenting (hehe hur obvious att jag aldrig spelar något när spelexemplen antagligen är outdated redan). vill njuta av min tystnad :D speciellt om jag inte ser ditt game.

 10. sist men inte minst, mitt finlandssvenska problem; när människor inte är tydliga med vilket språk de vill ha betjäning på. om du uppenbart är svenskspråkig så blir det en pina för mig att betjäna dig på finska. alla svenskspråkiga out there: börja alltid på svenska! kundservicepersonen meddelar nog om hen kan svenska eller inte. det blir så töntigt när två uppenbart svenskspråkiga personer låtsas kommunicera på skogsfinska (i syfte att lära sig språk bättre är detta dock alldeles godtagbart).

  så här lätt är det, vill du ha betjäning
  - på finska: säg moi
  - på svenska: säg hejsan.
 
hejsvejs!
Vardag.
den tredje januariveckan kickar igång och denna vecka har jag tagit itu med mitt mål att spendera mer tid med nosen i en bok. det är så skoj att läsa när man inte studerar :) tycker jag har det så sjukt mysigt med nyligen bytta jordgubbslakan och en bok av min favoritförfattare. älskar såna här lite omöjliga kärlekshistorier. vi vet ju alla hur en nicholas sparks story går till och ändå lyckas han skriva så fängslande.
 
 
jag är supertaggad inför hela den här veckan och efter en halvdepp höst har jag till och med en massa livsglädje på morgonen när jag stiger upp (i kontrast till att jag oftast vill bli kvar i sängen). för det första tackar jag min ljuslampa, vete vad man skulle göra utan den. varje morgons räddning. för det andra är det skoj på jobbet med angelina.
 
veckans stora mission är att göra mig av med en förkylning som försöker komma smygande. har verkligen inte tid för förkylningar eller annat skräp :) bara måndag men jag längtar redan efter fredag. hursomhelst, den här veckan kommer bli kickass. over & out, puss på nosen
Mål 2018.
för att försöka slå rot på min ännu existerande identitetskris, så tänker jag göra som många andra och skriva ner mål som jag ska försöka nå under det kommande året. om ett år kan jag kika tillbaka på den här listan och göra halvdjupa analyser - typ det där rodde jag i land, men det där gick åt skogen.
 
 • jag ska söka efter min passion. cheerleading var min passion under så många år, men den lågan brinner inte alls lika starkt idag. jag måste hitta någonting nytt som kan ta upp tomrummet som blivit kvar. detta innebär att jag måste prova på en massa mystiska grejer och bekanta mig med nya saker.

 • jag ska läsa fler böcker. få saker är så avkopplande som att lämna verkligheten och sjunka ner i en annan värld. i och med att jag ska ta mig tid att läsa mer, så måste jag skala av tid från någonting annat. här blir det telefonen som åker på stryk, hehe, får nog lägga ifrån den lite oftare.
 • satsa på en mer minimalistisk stil. jag gillar ju tusen olika stilar och hade jag ett hus med tjugo rum skulle inte ett enda rum ha samma stil. jag kan knappt gå in i en inredningsaffär utan att köpa någonting, gäller allting från hemtex till säde. vill. ha. allt. vill följa varje trend och ha varje spegel och varje hylla och varje mönster. i år tänker jag göra mig av med onödiga saker som gjort sitt. jag tänker inte göra spontanköp, utan allt måste vara noga uttänkt.
 • bestämma vad jag vill göra till nästa. jag är så sjukt imponerad av dem som har allting på klart och liksom vet vad de vill. renoverat ett hus, flyttat utomlands, skaffat hund, byggt ett hus, skapat familj, rest jorden runt, bestämt sig för en studieriktning, köpt lägenhet eller börjat praktisera på något spännande företag. alltså, jag har verkligen ingen aning om vad jag vill göra och vad mitt nästa steg är. den här ovissheten är grundpelaren till min identitetskris. just nu jobbar jag heltid och bor på hyra, vilket bara känns som ett ekorrhjul. vet inte ens vilken stad jag vill bo i. jag hoppas att jag blir klokare under året.
 • jag ska inte välja någon säker rätt på restaurang. hehe neee i år får det vara nog med det säkra & bekanta. om jag mot alla önskningar ändå väljer en säker biff så får jag i alla fall krydda upp livet med att testa på en mystisk förrätt.
 • jag tänker ta ut varenda sekund av min semester. alltså haha, så här i januarimörkretskyla så längtar jag till värme och ljusa dagar. fyra veckor semester i sommar, alltså aah, det är min morot i livet. vet inte ännu vart jag tänker åka, men minst två veckor ska jag utomlands.
 • jag ska bli bättre på foodprep. för det första så ska jag laga god mat som jag kan äta några dagar i rad (känner lite avsky för redan-tillagad-mat som stått flera dagar i kylskåp, så den avskyn ska jag jobba bort) och för det andra så ska jag köpa mindre mängder när jag är i butiken. slänger bort alldeles för mycket mat, det vill jag inte göra.
 • jag ska lyssna på fler musikstilar. lägenheten kan lätt få bada i jazz och andra stilar som jag bara skrapat ytan på. jag skulle också kunna bli bättre på att gå på olika evenemang som behandlar teman eller bjuder på band från genrer jag inte är riktigt bekant med.
 • jag vill åka till lappland, bo i en glasigloo och åka huskysläde. har inte så panikbråttom med att hinna med detta i år, men det är ett lätt mål att uppnå och med på min hinklista.
 • göra någonting spännande ensam. ingen aning om vad det är, men så länge jag är gräsänka (haha när tobias jobbar i en annan stad) så måste jag ta vara på min ensamhet bättre. jag kan tänka mig att den här punkten kan vara typ, att göra någon utflykt ensam, att gå på bio ensam eller åka på resa ensam. alltså vad som helst. vi får se, svaret kommer i analysen om ett år.

 • jag ska ge bloggen mer kärlek. dessutom ska jag vara bättre på att dokumentera i film eller bild.