Reagerade också på ditt svar, tyckte det lät lite väl arrogant.
Håller med dig till en viss del i din formulering, om att man skall betala skatt för att upprätthålla välfärdssamhället. Jag har dock svårt att tro att någon gärna skulle vilja leva på det lilla arbetslöshetsunderstödet frivilligt. De några hundringarna i skatteåterbäring låter nog också för bra...Dessutom har arbetskraftsbyrån stränga regler. Man vill alltså kunna trygga sin framtid, och utan inkomster blir framtiden svår att planera.
Jag tycker att arbetslöshet är något av en tabu i vårt samhälle trots att det är rätt vanligt, tyvärr. Många flyttar också till Sverige för att arbeta där, vilket inte heller är bra för Finland.
En sak är dock säker, för att förstå arbetslösa måste man själv ha varit arbetslös.. Arbetslösa är psykiskt starka enligt min mening. Vad jag förstår studerar du fortfarande(?). Återkom gärna med din synpunkt kring ämnet efter att du utexaminerats.
Hälsningar,
föredetta arbetslös

Även om andra människor (oftast de som är/har varit ofrivilligt arbetslösa) har svårt att tro att det finns de som väljer att vara arbetslösa så finns de. Känner människor som aldrig jobbat en dag i sitt liv (nu pratar jag inte om 20-äringar, utan äldre) för att de inte vill. De skaffar nya barn för att få barnbidrag osv, för att klara sig. Nej, de lever inget lyxliv, men de väljer det fortfarande före ett jobb.
Att påstå att människor som frivilligt är arbetslösa är aTT vara naiv. Det finns alltid (kanske inte massvis) människor som kommer välja arbetslösheten före ett jobb.
Kanske de finns, har dock inte stött på dessa. Kan det då vara så att de skaffat barn som unga och saknar utbildning, och därför har svårt att få arbete? Att skaffa barn för att få barnbidrag låter lite väl hårt. Är det inte för att bilda familj med den man älskar som man skaffar barn?
Själv har jag inga barn. Enligt egna erfarenheter har man dock lättare att få arbete som studerande eftersom man då också är billigare arbetskraft (kan variera beroende på utbildningar). Att få ett arbete utanför sitt utbildningsområde (som utexaminerad) kan vara svårt eftersom arbetsgivaren ofta räknar med att man kommer att byta arbete så fort det dyker upp någonting annat inom sitt eget yrke.
Enda man kan göra är att söka ett arbete tills man hittar ett, helt enkelt, och att utbilda sig är viktigt. Tyvärr är det lätt hänt i dagens samhälle att de som har ett arbete tar det förgivet, och ser ner på de arbetslösa trots att de inte vet hur mycket de kämpat för att få ett arbete. Om det nu är frågan om frivillig eller ofrivillig arbetslöshet, hamnar tyvärr alla ofta under samma kategori av samhället. Oftast vet man inte hur mycket någon har kämpat för att få ett arbete, och man skall därför inte döma andra eftersom vi alla är olika.
Bra skrivet Janina!
Och även om vissa tydligen har svårt att tro det finns det precis som du säger folk som VÄLJER arbetslöshet före jobb. Många av dem är fina människor på alla andra sätt men deras val i den frågan kan inte jag heller förstå.
Att vara ofrivilligt arbetslös måste vara jättetungt. Jag har ännu (tack och lov) inte varit det men hade svårt att hitta jobb i min egen bransch och redan det var tungt.
Frivillig och ofrivillig arbetslöshet är två helt olika saker som aldrig ska blandas ihop. Jag tycker du är klok :)
Bra text! Det är dock vissa som inte ännu heller verka förstå din poäng med att skilja på frivilligt och ofrivilligt arbetslösa. Känner flera i min ålder (20+) som hellre väljer att vara arbetslösa och lyfta den där tusenlappen, än att ta emot samma tusenlapp OCH jobba för den. Jag har full förståelse för de ofrivilligt arbetslösa, eftersom att de inte KAN göra något åt sin situation. De är de frivilligt arbetslösa som du diskuterar om, de som inte INTE VILL söka jobb, utan går den lätta vägen och lyfter pengarna. Håller helt hundra procent med dig, och till dem som säger att en ung inte kan leva på arbetslöshetsstödet: vi studeranden lever på hälften mindre pengar, Man KLARAR sig mycket väl på arbetslöshetstödet.
6