
Sienisalaatti-kinkkurullat
alle 15 min
Ainekset 9 - 10 kpl
100 g Pirkka Schwarwaldin kinkkua
Sienisalaatti
1/2 tlk (à 550 g) Pirkka haaparouskukuutioita
1/2 (noin 30 g) pientä sipulia hienonnettuna
1/2 prk (à 150g) crème fraîchea (ranskankerma)
mustapippuria
Vaihe 1
Lusikoi haapasienikuutiot siivilään ja valuta liemi pois.
Vaihe 2
Hienonna sipuli hyvin hienoksi sienten joukkoon. Lisää ranskankerma. Mausta mustapippurilla. Vältä suolan lisäämistä, sillä Schwarzwaldin kinkku on suolaista. Sekoita salaatti ja nosta kylmään maustumaan.
Vaihe 3
Levitä kinkkuviipaleet työlaudalle. Pane päälle ruokalusikallinen sienisalaattia. Kääri rullalle ja nosta tarjoiluvadille. Koristele halutessasi ruohosipulilla. Tarjoa alkupalana.
Katkarapuvokkisalaatti
30 - 60 min
Ainekset 6 annosta
250 g roomansalaattia
tai jäävuorisalaattia
1/2 rs (à 200 g) tuoreita herkkusieniä
1/2 rs (à 250 g) miniluumutomaatteja
1 punainen paprika
1 iso punasipuli
2 rkl öljyä
1 ps (450 g) Pirkka wokvihanneksia (pakaste)
2 ps (à 180 g) Pirkka isoja katkarapuja sulatettuna
Kastike
3 valkosipulinkynttä
1 1/2 rkl dijoninsinappia
2 rkl valkoista balsamicoa (Rajamäen)
2 tl Pirkka juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
mustapippuria
Vaihe 1
Revi salaatinlehdet vadille. Puhdista ja viipaloi sienet. Viipaloi miniluumutomaatit. Suikaloi paprika. Leikkaa kuorittu sipuli mahdollisimman ohuiksi puolirenkaiksi. Levitä vihannekset salaatin päälle kerroksittain.
Vaihe 2
Hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
Vaihe 3
Kuumenna öljy paistokasarissa. Paista wokvihanneksia ahkerasti käännellen, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut, noin 4 minuuttia. Lisää sulatetut, valutetut katkaravut. Sekoita joukkoon kastike ja kuumenna. Levitä kuuma vokki salaatin päälle. Tarjoa rapeaksi paistetun maalaispatongin kanssa.
Mozzarella-katkarapusalaatti
Pasta carbonara
pasta carbonara
Spaghetti carbonara är väldigt gott. Det här är ett enkelt (utan krångel med äggulor) och mycket gott recept på denna goda rätt.
Dela: Facebook facebook Twitter twitter email Mejla
Gott och klassiskt recept på pasta carbonara, men på ett lite enklare sätt.
Timglas Tid: 25 minuter
Portioner 4 portioner
Ingredienser:
300 g spaghetti
150 g bacon
1 st gul lök
ev. 1 klyfta vitlök
2 st ägg
0.5 dl grädde
100 g riven parmesanost
salt
grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Koka spaghettin enligt förpackningens anvisningar, men med 1 tsk olivolja i vattnet.
Skär bacon i små bitar. Hacka den gula löken fint. Om du vill ha vitlök, hacka vitlöksklyftan fint.
Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek bacon och lök var för sig tills baconet blir knaperstekt och löken genomstekt. Sänk ev. temperaturen på plattan lite så att det inte blir bränt.
Vispa under tiden ihop ägg, grädde och riven ost. Använd en vanlig visp och vispa bara lätt upp äggen. Smaksätt med salt.
Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och blanda med knaperstekt bacon och lök. Blanda sedan ihop med äggblandningen. Rör kraftigt med en sked. Servera på tallrik och strö över grovmalen svartpeppar och gärna lite persilja.
hur man gör pasta carbonara del 1
1. Hackad lök och bacon. 2. Ägg, grädde och riven parmesanost ihopvispat.
hur man gör pasta carbonara del 2
3. Färdigkokt spaghetti som ska hällas av. 3. Alltsammans blandad, färdigt att servera!
GI GI Tips:
Använd fullkornsspaghetti.
Diskussion och synpunkter om Pasta carbonara
Läs och skriv kommentarer
De nyaste posterna
avatar Susanne
webmasterwebmaster
Tanken med det här receptet är att det ska vara enkelt att göra och bli gott! :) Vilket också är temat på hela recepten.se. Att leta specialvaror i mataffären tar också tid och kräver även planering. Bacon har många hemma i kylen eller i frysen. Därför är det bacon i receptet. Jag har även valt att ha hela ägg istället för äggulor för att slippa få överblivna äggvitor, plus att det går fortare.
recepten.se är en receptsajt för alla oss (inklusive mig själv) som vill ha goda och enkla recept i första hand!
Men tack för alla tips på hur man gör en "äkta" carbonara, det är alltid intressant att veta! :)
kommentar Skrivet av Susanne 2012-03-08 04:25
avatar gäst
Det finns alltid nån annan som har det "rätta" receptet på en maträtt. Och det står ju ganska klart och tydligt i beskrivningen av receptet att det är på ett "enklare sätt", vilket förmodligen kan menas med att man använder sig av de mer svenska råvarorna som bacon till exempel. Istället för att pipa iväg till affären och köpa hem pancetta och pecorino och allt vad det heter. Det är ju meningen att det ska vara enkelt, så varför inte använda sig av bacon i det läget. Och vissa av oss kanske inte är så noga med om det verligen är "rätt" ost osv. Som någon nämnde så har väl alla italienska familjer sitt eget recept på carbonara. Alla svenska familjer har ju inte samma recept på hur falukorv ska serveras eller tillagas heller...
kommentar Skrivet av Carina 2012-03-06 20:47
avatar gäst
svar Svar till Failcake
Nej, det viktigaste är att all mat lagas på rätt sätt och enligt det äkta receptet. Skönt att Failcake är så duktig och upplyser om hur det ska vara, eftersom ingen i hela Sverige vet vad äkta Carbonara innehåller. Nu ska jag laga spaghetti med svenskt bacon, gul lök, vispgrädde och parmigiano-reggiano enligt det här receptet, för det blir jättegott! Men jag borde ju egentligen låta bli eftersom det inte är ÄKTA Carbonara.
Ironisk? Ja.. Det skulle inte finnas många mattrådar på nätet om det bara fanns ett äkta recept på varje rätt...
Pasta med kräftstjärtar
pastasås kräftstjärtar
Supersmarrigt och enkelt recept på en god pastasås med kräftstjärtar som serveras med pasta.
Dela: Facebook facebook Twitter twitter email Mejla
Lyxigt och gott recept med kräftstjärtar som går snabbt och är enkelt att göra.
Timglas Tid: ca 20 min
Portioner 3 portioner
Ingredienser:
3 portioner bandspagetti (gärna färsk med spenatsmak)
Pastasås:
1 st purjolök
1 st gul paprika
ev. 100 g champinjoner
salt
svartpeppar
2 dl crème fraiche
3 tsk fiskfond
1 msk chilisås
1 burk (150-200 g avrunnen vikt) kräftstjärtar
3 msk kräftspad
0.5-1 dl hackad dill
Gör så här:
Koka tagliatelle under tiden du gör pastasåen så att den blir klar ungefär samtidigt. Hacka purjolöken i små bitar. Skär paprikan i småbitar. Skär ev. champinjoner i skivor. Hetta upp en stekpanna med olja eller flytande margarin. Stek lök, paprika och ev. champinjoner ca 5-10 min tills vätskan på champinjonerna kokat in. Salta och peppra.
Tillsätt crème fraiche, fond, chilisås och kräftspad. Låt koka några minuter och smaka av. Tillsätt sist kräftstjärtar och dill. Låt bli varmt 1-2 minuter och servera genast.
Servera med tomater.
pastasås med kräftstjärtar
Pastasåsen med kräftstjärtar i pannan.
Räk- och pepparrotsfyllda ägg
Räk- och pepparrotsfyllda ägg
Ägg fyllda med pepparrot och räkor serverade med två bitar sill. Ett recept på enkel och god förrätt.
Dela: Facebook facebook Twitter twitter email Mejla
Ett gott och enkelt recept på en förrätt med ägg, räkor och sill.
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner 4 portioner
Ingredienser:
4 st ägg
250 g räkor med skal
knappt 0.5 dl crème fraiche
1 msk färskriven pepparrot
1 msk hackad gräslök
1 krm salt
0.5 krm vitpeppar
Ev: Servering:
ev. 8 st bitar av sill av valfri sort t.ex. löksill
Gör så här:
Koka äggen så de blir hårdkokta, ca 8 minuter. Kyl dem i kallt vatten och skala dem.
Skala räkorna. Lägg undan 8 st till garnering. Finhacka resten.
Halvera äggen med en vass kniv. Gröp ur gulan ur äggen med en sked. Ställ äggvitehalvorna på ett fat. Blanda gulan med räkhack, crème fraiche, pepparrot och gräslök.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela röran i äggvitehalvorna. Garnera med de sparade räkorna.
Servera med sill. Garnera med gräslök.
planera Planeringstips:
Gör gärna kvällen före servering och förvara övertäckt i kylskåp.
hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:
Förvara i kylskåp.
Diskussion och synpunkter om Räk- och pepparrotsfyllda ägg
Läs och skriv kommentarer
De nyaste posterna
avatar Susanne
webmasterwebmaster
svar Svar till christina
Jag tror smaken blir till det bättre om du gör blandningen kvällen innan!
kommentar Skrivet av Susanne 2010-07-04 09:56
gravatar
Har inte prövat denna förrätt men kommer ev ha den till ett bröllop. Min fråga är om smaken blir till det sämre om man gör blandningen kvällen innan?
kommentar Skrivet av christina 2010-07-02 19:21
bifoga Se även dessa recept
Räkmacka eller räksmörgås
Räkmacka
Räkröra med gurka
Räkröra med gurka
Räkröra på smörgås
Räkröra med ingefära
Ägghalvor
Ägghalvor
skaldjursgryta
Skaldjursgryta
Laxfilé med bakad potatis samt ägg- och räkröra
Laxfilé med bakad potatis samt ägg- och räkröra
bakad potatis med kesoröra
Bakad potatis med kesoröra
recept skaldjurspaj
Skaldjurspaj med spenat
Champinjonomelett
För 4 personer.
Omelett passar fint som lunch, kvällsrätt, till supén eller på buffén. Du gör din omelett precis så elegant som du vill, det är fyllningen som avgör. Här en stuvning med champinjoner.
Ingredienser
10 ägg
4 msk vispgrädde
Salt
Malen vitpeppar
Smör
Stuvning:
250 g champinjoner
Smör
1 msk hackad gul lök
2 dl vispgrädde
2 msk rött portvin
Garnering:
Hackad persilja
Betyg:
0 röster Visningar: 781 Sparat: 16
Gör så här
Stuvning:
Borsta champinjonerna och dela dem i klyftor. Fräs svampen i smör tillsammans med hackad lök, tillsätt grädde och låt koka tills såsen tjocknar. Häll på vin och rör om, krydda med salt och peppar.
Omelett:
Vispa ihop äggen med grädde, salt och peppar. Hetta upp pannan med en stor klick smör. När smöret är brynt och slutat skumma hälls omelettsmeten i.
Skaka pannan och rör med en gaffel tills smeten börjar stelna.
Fatta pannan i vänster hand och slå lätta slag mot skaftet på pannan med höger knytnäve. Luta samtidigt pannan något nedåt.
Lägg i stuvningen och rulla ihop omeletten.
Lägg den på ett fat och strö hackad persilja över.
http://www.matklubben.se/recept/
här hittar man en hel del... hoppas du hittar något gott och lättlagat.
Fylld avokado med sesamräkor och krispig sidosallad
FOTO: SARA RINGSTRÖM
Antal portioner 4
Ingredienser
3 avokado
1 påse skalade räkor, 300 g
Marinad
1 lime
1 msk riven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 msk sesamolja
½ tsk sambal oelek
1 tsk flingsalt
3 msk hackad koriander
Till servering
1 tsk sesamfrön, rostade
1 lime i klyftor
Krispig sallad
1 klyfta färsk vitkål
1 bunt rädisor
2 morötter
1 tsk flingsalt
1 tsk rosépeppar
1 tsk rapsolja
Instruktioner
1. Dela avokadofrukterna och pilla ur kärnan. Kläm lite limesaft över. Tärna en av avokadofrukterna.
2. Lägg räkorna i en skål tillsammans med den tärnade avokadon. Blanda resten av limesaften med övriga ingredienser till marinaden och blanda i räkorna.
3. Strimla vitkålen, skiva rädisorna, skala morötterna och fortsätt skala långa remsor, blanda med salt, rosépeppar och olja.
4. Lägg en avokadohalva på varje tallrik, toppa med räkor, strössla över sesamfrön, dekorera med limeklyftor. Servera salladen till.
Helppo thaiateria
alle 15 min
Katso video
Ainekset 2 annosta
150 g broilerin fileesuikaleita, marinoimaton tai
1 broilerin fileepihvi suikaloituna
1 tl öljyä
1 ps (200 g) Pirkka punaista currykastiketta, vahva
(1 tl Pirkka kalakastiketta)
basilikaa tai korianteria
Lisäksi
4 dl vettä
1 1/2 dl Pirkka jasmiiniriisiä
1 tl Pirkka kaffirlimetinlehtiä murennettuina
Vaihe 1
Paista broilerit kypsiksi rasvassa pannulla. Kaada pannulle currykastike ja kiehauta. Lisää halutessasi kalakastiketta.
Vaihe 2
Kiehauta vesi, lisää riisi ja kaffirlimetinlehdet. Keitä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan, 10 - 12 minuuttia. Koristele basilikalla tai korianterilla.
Lihapullat ja kukkakaali-tsatsiki
30 - 60 min
Ainekset 6 annosta
1 1/2 dl vettä
1 dl korppujauhoja
1 (100 g) sipuli
1/2 rkl öljyä
1 kananmuna
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
400 g Pirkka naudan paistijauhelihaa
Kukkakaali-tsatsiki
200 g kukkakaalia
200 g kurkkua
1 tlk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia
3/4 dl Pirkka aioli valkosipulimajoneesia
1 tl hunajaa
1/4 tl suolaa
mustapippuria
Vaihe 1
Mittaa vesi ja korppujauhot kulhoon. Anna turvota noin 5 minuuttia välillä sekoittaen.
Vaihe 2
Hienonna sipuli ja kuullota sitä öljyssä pari minuuttia. Lisää korppujauhoseoksen joukkoon sipuli, muna, mausteet ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Vaihe 3
Pyöritä murekemassasta kostutetuin käsin pellille 30 lihapullaa. Paista 225 asteessa 15 - 20 minuuttia.
Vaihe 4
Raasta kukkakaali ja kurkku. Valuta kurkusta ylimääräinen neste pois. Sekoita keskenään raasteet, jogurtti ja aioli. Mausta hunajalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna tsatsikin tekeytyä jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.
Vaihe 5
Tarjoa lihapullien ja kukkakaalitsatsikin kanssa keitettyjä perunoita ja salaattia.
honungsmarinerad kycklingfile + matgrädde + ris
NAAM.
Svenska pannkakor! :D
Crêpes med laxfyllning
Tid
20-40 min
Portioner
4
Laktosfritt
Nej
Svårighetsgrad
Medel
Ingredienser:
Crêpes:
3 dl vetemjöl
2 dl vatten
4 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
3 msk smör till stekning
Fyllning:
75 g strimlad rökt lax
1 ½ dl vispad grädde eller crème fraiche
Riven pepparrot efter smak.
Gör så här:
Blanda vetemjöl och vatten till en jämn smet, tillsätt äggen ett i taget.
Blanda i mjölken o salt.
Låt stå ett tag innan du steker crepsen.
Sen är det bara att steka, ¾ dl brukar bli lagom till ett crêpes.
Låt svalna en liten stund.
Rulla ihop med fyllning i mitten.
Serveringstips:
Ät med en god sallad till
Tonfiskwrap
Tid
5-20 min
Portioner
4
Laktosfritt
Nej
Svårighetsgrad
Lätt
Ingredienser:
1 burk tonfisk i olja, ca 225 g
1 burk kikärtor, ca 400 g
2 dl crème fraiche paprika & chili
1-2 krm salt
4 stora tortillabröd
1 ask blandad sallad, ca 150 g
rödlöksringar
Gör så här
Låt tonfisk och kikärtor rinna av.
Grov mosa kikärtorna med en gaffel och blanda med tonfisk och crème fraiche.
Smaksätt med salt.
Bred ut röran på tortillabröd.
Lägg på en del av salladen och lök och rulla ihop.
Servera resten av salladen till.
Ugnstekta bacon med knaperstekt svamp och färsk pasta
Färsk pasta i din favoritform tillsammans med salt bacon och knaprig svamp.
Ugnstekta bacon med knaperstekt svamp och färsk pasta
Foto: TV4
Ingredienser
Bacon
Färsk eller torkad svamp
Smör att steka i
Salt efter smak
Färsk pasta
Riven parmesan
Storbladig persilja
Tips
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Recept.nu kan därför inte gå i god för receptet.
Gör så här
1. Baconen ska knaperstekas i ugnen på 250 grader eller lägre beroende på hur snabbt du vill ha dem klara.
2. Sen ska du förvälla svampen med lite vatten, kanske en deciliter eller tre, beroende på hur mycket svamp du har.
3. När svampen intar en naturlig storlek dvs. lika stor som när du plockade den är det dags.
4. Du bryner den i lite smör, ej margarin, för att ge bästa möjliga smak åt svampen. Tillsätt salt efter eget tycke.
5. Riv parmesanosten fint och blanda ned i pastan då den är klar.
6. Garnera gärna med storbladig persilja eller vad du själv gillar, gärna något galet så det blir lite kuligare.
Bakad potatis med kesoröra
bakad potatis med kesoröra
Bakad potatis är gott med det här receptet på kesoröra.
Dela: Facebook facebook Twitter twitter email Mejla
Gott och enkelt recept med bakad potatis och röra av keso och räkor
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner 2 port
Ingredienser:
2 st bakpotatis
Kesoröra:
250 g keso naturell
1 msk röd stenbitsrom
5 dl skalade räkor
0.5-1 st liten röd lök
0.5 dl hackad dill
salt
vitpeppar
1 tsk pressad citron
Gör så här:
Tina räkor och låt rinna av. Hacka rödlöken. Rör ihop keso, dill, stenbitsrom, rödlök, citronsaft och räkor. Salta och peppra tills det smakar bra.
Gör många små hål i potatisarna med en tandpetare ellr provsticka. Baka potatisen i mikron på full effekt tills den blivit mjuk inuti.
Servera potatisarna med kesoröran och en sallad.
Pasta med heta räkor Receptbild - Allt om Mat
Foto: Lars Paulsson
Pasta med heta räkor
Pasta med heta räkor
Ett recept från Allt om mat
Lägg räkorna i ett durkslag och spola kallt vatten på dem så tinar de snabbare.
Dela receptet på Facebook
Bjud in dina vänner att laga detta recept.
Ingår i kategorierna:
Huvudrätter - varmrätter, Skaldjur, Pasta och nudlar, Vardag, Smalt, Snabbt och enkelt
4 person(er)
Ingredienser
500 g räkor med skal
500 g djupfrysta wokgrönsaker
2 tsk olja
1,5 st vitlöksklyftor
0,75 dl sweet chili sauce
2 dl fiskbuljong, (2 dl vatten +1 msk fiskfond)
2 tsk potatismjöl
ev salt
300 g torkad pasta
Till garnering
rucolasallad
Tillagning
1. Skala räkorna.
2. Woka grönsakerna i oljan, pressa över vitlök. Blanda ner räkorna.
3. Tillsätt sweet chili, buljong (1 msk fiskfond/2 dl vatten) och potatismjölet utblandat i lite kallt vatten. Koka upp såsen och smaka av.
4. Servera såsen med de heta räkorna till nykokt pasta.
21