Janina Kronlund


Tips på lunch?
hej kompisar här i amerikat och på andra sidan världen :) grejen är den att jag behöver er hjälp.. jag vet aldrig vad jag ska äta om dagarna eftersom jag inte kom över hit med kockkunskaper i ryggsäcken. har bra fantasi i matväg ungefär en gång i månaden.



såå, kan ni snälla, snälla, beskriva tillvägagångssätt eller skicka en receptlänk här under i kommentarsfältet? jag vill ha matrecept som är perfekta för lunch! om vi kör ett undantag på de flesta köttgrejerna (äter endast nöt inre, nöt yttre, bacon, tunntunn skinka, lufttorkad prosciutto och skinkstrimlor ♥) så kan jag nästan säga att jag äter allt. rispotatispastakycklingfiskskaldjursmoothiesäggsoppornöttersalladgrönsakerfruktallt.


matrecept eller bara idéer som: blanda x med lite krydda x och tillsätt x plus lite x. jag vet att ni är mästerkockar, hjälp mig! om det är något som både är gott & nyttigt får ni 10 poäng av mig. eller en cookie. whatevs.
Anonym

Sienisalaatti-kinkkurullat

alle 15 min

Ainekset 9 - 10 kpl

100 g Pirkka Schwarwaldin kinkkua

Sienisalaatti

1/2 tlk (à 550 g) Pirkka haaparouskukuutioita

1/2 (noin 30 g) pientä sipulia hienonnettuna

1/2 prk (à 150g) crème fraîchea (ranskankerma)

mustapippuria

Vaihe 1

Lusikoi haapasienikuutiot siivilään ja valuta liemi pois.

Vaihe 2

Hienonna sipuli hyvin hienoksi sienten joukkoon. Lisää ranskankerma. Mausta mustapippurilla. Vältä suolan lisäämistä, sillä Schwarzwaldin kinkku on suolaista. Sekoita salaatti ja nosta kylmään maustumaan.

Vaihe 3

Levitä kinkkuviipaleet työlaudalle. Pane päälle ruokalusikallinen sienisalaattia. Kääri rullalle ja nosta tarjoiluvadille. Koristele halutessasi ruohosipulilla. Tarjoa alkupalana.

Anonym

Katkarapuvokkisalaatti

30 - 60 min

Ainekset 6 annosta

250 g roomansalaattia

tai jäävuorisalaattia

1/2 rs (à 200 g) tuoreita herkkusieniä

1/2 rs (à 250 g) miniluumutomaatteja

1 punainen paprika

1 iso punasipuli

2 rkl öljyä

1 ps (450 g) Pirkka wokvihanneksia (pakaste)

2 ps (à 180 g) Pirkka isoja katkarapuja sulatettuna

Kastike

3 valkosipulinkynttä

1 1/2 rkl dijoninsinappia

2 rkl valkoista balsamicoa (Rajamäen)

2 tl Pirkka juoksevaa hunajaa

1 tl suolaa

mustapippuria

Vaihe 1

Revi salaatinlehdet vadille. Puhdista ja viipaloi sienet. Viipaloi miniluumutomaatit. Suikaloi paprika. Leikkaa kuorittu sipuli mahdollisimman ohuiksi puolirenkaiksi. Levitä vihannekset salaatin päälle kerroksittain.

Vaihe 2

Hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

Vaihe 3

Kuumenna öljy paistokasarissa. Paista wokvihanneksia ahkerasti käännellen, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut, noin 4 minuuttia. Lisää sulatetut, valutetut katkaravut. Sekoita joukkoon kastike ja kuumenna. Levitä kuuma vokki salaatin päälle. Tarjoa rapeaksi paistetun maalaispatongin kanssa.

Anonym

Mozzarella-katkarapusalaatti

Anonym

Pasta carbonara

pasta carbonara



Spaghetti carbonara är väldigt gott. Det här är ett enkelt (utan krångel med äggulor) och mycket gott recept på denna goda rätt.

Dela: Facebook facebook Twitter twitter email Mejla



Gott och klassiskt recept på pasta carbonara, men på ett lite enklare sätt.

Timglas Tid: 25 minuter

Portioner 4 portioner

Ingredienser:



300 g spaghetti

150 g bacon

1 st gul lök

ev. 1 klyfta vitlök

2 st ägg

0.5 dl grädde

100 g riven parmesanost

salt

grovmalen svartpeppar



Gör så här:



Koka spaghettin enligt förpackningens anvisningar, men med 1 tsk olivolja i vattnet.



Skär bacon i små bitar. Hacka den gula löken fint. Om du vill ha vitlök, hacka vitlöksklyftan fint.



Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek bacon och lök var för sig tills baconet blir knaperstekt och löken genomstekt. Sänk ev. temperaturen på plattan lite så att det inte blir bränt.



Vispa under tiden ihop ägg, grädde och riven ost. Använd en vanlig visp och vispa bara lätt upp äggen. Smaksätt med salt.



Häll av vattnet från den färdigkokta pastan och blanda med knaperstekt bacon och lök. Blanda sedan ihop med äggblandningen. Rör kraftigt med en sked. Servera på tallrik och strö över grovmalen svartpeppar och gärna lite persilja.

hur man gör pasta carbonara del 1



1. Hackad lök och bacon. 2. Ägg, grädde och riven parmesanost ihopvispat.

hur man gör pasta carbonara del 2



3. Färdigkokt spaghetti som ska hällas av. 3. Alltsammans blandad, färdigt att servera!

GI GI Tips:



Använd fullkornsspaghetti.

Diskussion och synpunkter om Pasta carbonara



Läs och skriv kommentarer

De nyaste posterna

avatar Susanne

webmasterwebmaster



Tanken med det här receptet är att det ska vara enkelt att göra och bli gott! :) Vilket också är temat på hela recepten.se. Att leta specialvaror i mataffären tar också tid och kräver även planering. Bacon har många hemma i kylen eller i frysen. Därför är det bacon i receptet. Jag har även valt att ha hela ägg istället för äggulor för att slippa få överblivna äggvitor, plus att det går fortare.



recepten.se är en receptsajt för alla oss (inklusive mig själv) som vill ha goda och enkla recept i första hand!



Men tack för alla tips på hur man gör en "äkta" carbonara, det är alltid intressant att veta! :)

kommentar Skrivet av Susanne 2012-03-08 04:25

avatar gäst

Det finns alltid nån annan som har det "rätta" receptet på en maträtt. Och det står ju ganska klart och tydligt i beskrivningen av receptet att det är på ett "enklare sätt", vilket förmodligen kan menas med att man använder sig av de mer svenska råvarorna som bacon till exempel. Istället för att pipa iväg till affären och köpa hem pancetta och pecorino och allt vad det heter. Det är ju meningen att det ska vara enkelt, så varför inte använda sig av bacon i det läget. Och vissa av oss kanske inte är så noga med om det verligen är "rätt" ost osv. Som någon nämnde så har väl alla italienska familjer sitt eget recept på carbonara. Alla svenska familjer har ju inte samma recept på hur falukorv ska serveras eller tillagas heller...

kommentar Skrivet av Carina 2012-03-06 20:47

avatar gäst

svar Svar till Failcake

Nej, det viktigaste är att all mat lagas på rätt sätt och enligt det äkta receptet. Skönt att Failcake är så duktig och upplyser om hur det ska vara, eftersom ingen i hela Sverige vet vad äkta Carbonara innehåller. Nu ska jag laga spaghetti med svenskt bacon, gul lök, vispgrädde och parmigiano-reggiano enligt det här receptet, för det blir jättegott! Men jag borde ju egentligen låta bli eftersom det inte är ÄKTA Carbonara.



Ironisk? Ja.. Det skulle inte finnas många mattrådar på nätet om det bara fanns ett äkta recept på varje rätt...

Anonym

Pasta med kräftstjärtar

pastasås kräftstjärtar



Supersmarrigt och enkelt recept på en god pastasås med kräftstjärtar som serveras med pasta.

Dela: Facebook facebook Twitter twitter email Mejla



Lyxigt och gott recept med kräftstjärtar som går snabbt och är enkelt att göra.

Timglas Tid: ca 20 min

Portioner 3 portioner

Ingredienser:



3 portioner bandspagetti (gärna färsk med spenatsmak)



Pastasås:



1 st purjolök

1 st gul paprika

ev. 100 g champinjoner

salt

svartpeppar

2 dl crème fraiche

3 tsk fiskfond

1 msk chilisås

1 burk (150-200 g avrunnen vikt) kräftstjärtar

3 msk kräftspad

0.5-1 dl hackad dill



Gör så här:



Koka tagliatelle under tiden du gör pastasåen så att den blir klar ungefär samtidigt. Hacka purjolöken i små bitar. Skär paprikan i småbitar. Skär ev. champinjoner i skivor. Hetta upp en stekpanna med olja eller flytande margarin. Stek lök, paprika och ev. champinjoner ca 5-10 min tills vätskan på champinjonerna kokat in. Salta och peppra.



Tillsätt crème fraiche, fond, chilisås och kräftspad. Låt koka några minuter och smaka av. Tillsätt sist kräftstjärtar och dill. Låt bli varmt 1-2 minuter och servera genast.



Servera med tomater.

pastasås med kräftstjärtar



Pastasåsen med kräftstjärtar i pannan.

Anonym

Räk- och pepparrotsfyllda ägg

Räk- och pepparrotsfyllda ägg



Ägg fyllda med pepparrot och räkor serverade med två bitar sill. Ett recept på enkel och god förrätt.

Dela: Facebook facebook Twitter twitter email Mejla



Ett gott och enkelt recept på en förrätt med ägg, räkor och sill.

Timglas Tid: 20 minuter

Portioner 4 portioner

Ingredienser:



4 st ägg

250 g räkor med skal

knappt 0.5 dl crème fraiche

1 msk färskriven pepparrot

1 msk hackad gräslök

1 krm salt

0.5 krm vitpeppar



Ev: Servering:



ev. 8 st bitar av sill av valfri sort t.ex. löksill



Gör så här:



Koka äggen så de blir hårdkokta, ca 8 minuter. Kyl dem i kallt vatten och skala dem.



Skala räkorna. Lägg undan 8 st till garnering. Finhacka resten.



Halvera äggen med en vass kniv. Gröp ur gulan ur äggen med en sked. Ställ äggvitehalvorna på ett fat. Blanda gulan med räkhack, crème fraiche, pepparrot och gräslök.



Smaka av med salt och peppar.



Fördela röran i äggvitehalvorna. Garnera med de sparade räkorna.



Servera med sill. Garnera med gräslök.

planera Planeringstips:



Gör gärna kvällen före servering och förvara övertäckt i kylskåp.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:



Förvara i kylskåp.

Diskussion och synpunkter om Räk- och pepparrotsfyllda ägg



Läs och skriv kommentarer

De nyaste posterna

avatar Susanne

webmasterwebmaster

svar Svar till christina



Jag tror smaken blir till det bättre om du gör blandningen kvällen innan!

kommentar Skrivet av Susanne 2010-07-04 09:56

gravatar

Har inte prövat denna förrätt men kommer ev ha den till ett bröllop. Min fråga är om smaken blir till det sämre om man gör blandningen kvällen innan?

kommentar Skrivet av christina 2010-07-02 19:21

bifoga Se även dessa recept

Räkmacka eller räksmörgås

Räkmacka

Räkröra med gurka

Räkröra med gurka

Räkröra på smörgås

Räkröra med ingefära

Ägghalvor

Ägghalvor

skaldjursgryta

Skaldjursgryta

Laxfilé med bakad potatis samt ägg- och räkröra

Laxfilé med bakad potatis samt ägg- och räkröra

bakad potatis med kesoröra

Bakad potatis med kesoröra

recept skaldjurspaj

Skaldjurspaj med spenat

Anonym

Champinjonomelett

För 4 personer.



Omelett passar fint som lunch, kvällsrätt, till supén eller på buffén. Du gör din omelett precis så elegant som du vill, det är fyllningen som avgör. Här en stuvning med champinjoner.



Ingredienser

10 ägg

4 msk vispgrädde

Salt

Malen vitpeppar

Smör



Stuvning:

250 g champinjoner

Smör

1 msk hackad gul lök

2 dl vispgrädde

2 msk rött portvin



Garnering:

Hackad persilja



Betyg:



0 röster Visningar: 781 Sparat: 16

Gör så här

Stuvning:

Borsta champinjonerna och dela dem i klyftor. Fräs svampen i smör tillsammans med hackad lök, tillsätt grädde och låt koka tills såsen tjocknar. Häll på vin och rör om, krydda med salt och peppar.



Omelett:

Vispa ihop äggen med grädde, salt och peppar. Hetta upp pannan med en stor klick smör. När smöret är brynt och slutat skumma hälls omelettsmeten i.



Skaka pannan och rör med en gaffel tills smeten börjar stelna.



Fatta pannan i vänster hand och slå lätta slag mot skaftet på pannan med höger knytnäve. Luta samtidigt pannan något nedåt.



Lägg i stuvningen och rulla ihop omeletten.



Lägg den på ett fat och strö hackad persilja över.



Anonym

http://www.matklubben.se/recept/



här hittar man en hel del... hoppas du hittar något gott och lättlagat.

Anonym

Fylld avokado med sesamräkor och krispig sidosallad

FOTO: SARA RINGSTRÖM



Antal portioner 4



Ingredienser

3 avokado

1 påse skalade räkor, 300 g



Marinad

1 lime

1 msk riven ingefära

1 riven vitlöksklyfta

1 msk sesamolja



½ tsk sambal oelek

1 tsk flingsalt

3 msk hackad koriander



Till servering

1 tsk sesamfrön, rostade

1 lime i klyftor



Krispig sallad

1 klyfta färsk vitkål

1 bunt rädisor

2 morötter

1 tsk flingsalt

1 tsk rosépeppar

1 tsk rapsolja



Instruktioner

1. Dela avokadofrukterna och pilla ur kärnan. Kläm lite limesaft över. Tärna en av avokadofrukterna.

2. Lägg räkorna i en skål tillsammans med den tärnade avokadon. Blanda resten av limesaften med övriga ingredienser till marinaden och blanda i räkorna.

3. Strimla vitkålen, skiva rädisorna, skala morötterna och fortsätt skala långa remsor, blanda med salt, rosépeppar och olja.

4. Lägg en avokadohalva på varje tallrik, toppa med räkor, strössla över sesamfrön, dekorera med limeklyftor. Servera salladen till.

Anonym

Helppo thaiateria

alle 15 min

Katso video

Ainekset 2 annosta

150 g broilerin fileesuikaleita, marinoimaton tai

1 broilerin fileepihvi suikaloituna

1 tl öljyä

1 ps (200 g) Pirkka punaista currykastiketta, vahva

(1 tl Pirkka kalakastiketta)

basilikaa tai korianteria

Lisäksi

4 dl vettä

1 1/2 dl Pirkka jasmiiniriisiä

1 tl Pirkka kaffirlimetinlehtiä murennettuina

Vaihe 1

Paista broilerit kypsiksi rasvassa pannulla. Kaada pannulle currykastike ja kiehauta. Lisää halutessasi kalakastiketta.

Vaihe 2

Kiehauta vesi, lisää riisi ja kaffirlimetinlehdet. Keitä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan, 10 - 12 minuuttia. Koristele basilikalla tai korianterilla.

Anonym

Lihapullat ja kukkakaali-tsatsiki

30 - 60 min

Ainekset 6 annosta

1 1/2 dl vettä

1 dl korppujauhoja

1 (100 g) sipuli

1/2 rkl öljyä

1 kananmuna

1 tl timjamia

1 tl rosmariinia

1 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

400 g Pirkka naudan paistijauhelihaa

Kukkakaali-tsatsiki

200 g kukkakaalia

200 g kurkkua

1 tlk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia

3/4 dl Pirkka aioli valkosipulimajoneesia

1 tl hunajaa

1/4 tl suolaa

mustapippuria

Vaihe 1

Mittaa vesi ja korppujauhot kulhoon. Anna turvota noin 5 minuuttia välillä sekoittaen.

Vaihe 2

Hienonna sipuli ja kuullota sitä öljyssä pari minuuttia. Lisää korppujauhoseoksen joukkoon sipuli, muna, mausteet ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Vaihe 3

Pyöritä murekemassasta kostutetuin käsin pellille 30 lihapullaa. Paista 225 asteessa 15 - 20 minuuttia.

Vaihe 4

Raasta kukkakaali ja kurkku. Valuta kurkusta ylimääräinen neste pois. Sekoita keskenään raasteet, jogurtti ja aioli. Mausta hunajalla, suolalla ja mustapippurilla. Anna tsatsikin tekeytyä jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.

Vaihe 5

Tarjoa lihapullien ja kukkakaalitsatsikin kanssa keitettyjä perunoita ja salaattia.

carro

honungsmarinerad kycklingfile + matgrädde + ris



NAAM.

Nicolina

Svenska pannkakor! :D

AM

Crêpes med laxfyllning



Tid

20-40 min

Portioner

4

Laktosfritt

Nej

Svårighetsgrad

Medel



Ingredienser:



Crêpes:



3 dl vetemjöl

2 dl vatten

4 ägg

3 dl mjölk

½ tsk salt

3 msk smör till stekning



Fyllning:



75 g strimlad rökt lax

1 ½ dl vispad grädde eller crème fraiche

Riven pepparrot efter smak.



Gör så här:



Blanda vetemjöl och vatten till en jämn smet, tillsätt äggen ett i taget.

Blanda i mjölken o salt.

Låt stå ett tag innan du steker crepsen.

Sen är det bara att steka, ¾ dl brukar bli lagom till ett crêpes.

Låt svalna en liten stund.

Rulla ihop med fyllning i mitten.



Serveringstips:



Ät med en god sallad till



Anonym

Tonfiskwrap



Tid

5-20 min

Portioner

4

Laktosfritt

Nej

Svårighetsgrad

Lätt



Ingredienser:



1 burk tonfisk i olja, ca 225 g

1 burk kikärtor, ca 400 g

2 dl crème fraiche paprika & chili

1-2 krm salt

4 stora tortillabröd

1 ask blandad sallad, ca 150 g

rödlöksringar



Gör så här



Låt tonfisk och kikärtor rinna av.

Grov mosa kikärtorna med en gaffel och blanda med tonfisk och crème fraiche.

Smaksätt med salt.

Bred ut röran på tortillabröd.

Lägg på en del av salladen och lök och rulla ihop.

Servera resten av salladen till.



Anonym

Ugnstekta bacon med knaperstekt svamp och färsk pasta

Färsk pasta i din favoritform tillsammans med salt bacon och knaprig svamp.

Ugnstekta bacon med knaperstekt svamp och färsk pasta



Foto: TV4

Ingredienser



Bacon

Färsk eller torkad svamp

Smör att steka i

Salt efter smak

Färsk pasta

Riven parmesan

Storbladig persilja

Tips



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Recept.nu kan därför inte gå i god för receptet.



Gör så här



1. Baconen ska knaperstekas i ugnen på 250 grader eller lägre beroende på hur snabbt du vill ha dem klara.



2. Sen ska du förvälla svampen med lite vatten, kanske en deciliter eller tre, beroende på hur mycket svamp du har.



3. När svampen intar en naturlig storlek dvs. lika stor som när du plockade den är det dags.



4. Du bryner den i lite smör, ej margarin, för att ge bästa möjliga smak åt svampen. Tillsätt salt efter eget tycke.



5. Riv parmesanosten fint och blanda ned i pastan då den är klar.



6. Garnera gärna med storbladig persilja eller vad du själv gillar, gärna något galet så det blir lite kuligare.

Anonym

Bakad potatis med kesoröra

bakad potatis med kesoröra



Bakad potatis är gott med det här receptet på kesoröra.

Dela: Facebook facebook Twitter twitter email Mejla



Gott och enkelt recept med bakad potatis och röra av keso och räkor

Timglas Tid: 20 minuter

Portioner 2 port

Ingredienser:



2 st bakpotatis



Kesoröra:



250 g keso naturell

1 msk röd stenbitsrom

5 dl skalade räkor

0.5-1 st liten röd lök

0.5 dl hackad dill

salt

vitpeppar

1 tsk pressad citron



Gör så här:



Tina räkor och låt rinna av. Hacka rödlöken. Rör ihop keso, dill, stenbitsrom, rödlök, citronsaft och räkor. Salta och peppra tills det smakar bra.



Gör många små hål i potatisarna med en tandpetare ellr provsticka. Baka potatisen i mikron på full effekt tills den blivit mjuk inuti.



Servera potatisarna med kesoröran och en sallad.

mamma

Pasta med heta räkor Receptbild - Allt om Mat

Foto: Lars Paulsson

Pasta med heta räkor

Pasta med heta räkor

Ett recept från Allt om mat

Lägg räkorna i ett durkslag och spola kallt vatten på dem så tinar de snabbare.



Dela receptet på Facebook

Bjud in dina vänner att laga detta recept.



Ingår i kategorierna:

Huvudrätter - varmrätter, Skaldjur, Pasta och nudlar, Vardag, Smalt, Snabbt och enkelt

4 person(er)

Ingredienser

500 g räkor med skal

500 g djupfrysta wokgrönsaker

2 tsk olja

1,5 st vitlöksklyftor

0,75 dl sweet chili sauce

2 dl fiskbuljong, (2 dl vatten +1 msk fiskfond)

2 tsk potatismjöl

ev salt

300 g torkad pasta

Till garnering

rucolasallad

Tillagning

1. Skala räkorna.

2. Woka grönsakerna i oljan, pressa över vitlök. Blanda ner räkorna.

3. Tillsätt sweet chili, buljong (1 msk fiskfond/2 dl vatten) och potatismjölet utblandat i lite kallt vatten. Koka upp såsen och smaka av.

4. Servera såsen med de heta räkorna till nykokt pasta.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress