Janina Kronlund


Himmelsk potatistallrik
 
När man blir inspirerad till matlagning av Victoria vet man redan på förhand att det kommer bli succé. Som detta. En alldeles underbar potatistallrik! Laga och njut! Jag tyckte den var perfekt som potatistallrik/lätt lunch medan Tobias hellre hade haft den som tillbehör i en stor skål en solig sommardag. Vi var ändå överens om att den var ljuvlig.
 
You will need:
  • Potatis
  • Olivolja, svartpeppar och salt
  • Lökar: vitlök, rödlök, salladslök
  • Persilja
  • Citron
  • Pinjenötter om du vill
  • Turkisk yoghurt
  • Fetaost (smulbar)
 
 
Skär potatis, lägg dem i en skål. Olivolja, salt och peppar. Blanda. Jag hade också i en dutt av någon random potatiskrydda på påse. Krydda alltså potatisen enligt ditt tycke :)
 
 
Jag använde svensk nypotatis, kastade in potatisarna i ugnen på 200 grader och har ingen koll på hur länge de var där (åtminstone så jag hann göra allt annat under tiden). Smakade på en bit emellanåt och tog ut plåten då det kändes klart.
 
Sedan gör vi pesto:
 
 
Mixa persilja, olivolja, vitlök, salt och svartpeppar. Här kan du ha i pinjenötter om du vill. Eller byta ut persiljan mot basilika om du känner för.
 
 
Sådärja, ställ åt sidan :)
 
 
Skär salladslök och rödlök som du vill ha dem. Riv citronskal (jag rev alldeles för mycket, använde kanske en tredjedel av det som syns på bilden).
 
 
Ta ut potatisarna ur ugnen.
 
 
Bre turkisk yoghurt på en tallrik och strimla citronskal över.
 
 
Lägg på potatisen (varm eller kall, enligt ditt tycke) och peston du lagade tidigare.

 
Sist men inte minst, lökarna och fetaost!

 
Nuuu mina vänner, blir det kalas! :)