Janina Kronlund


Om jämställdhet.
unga är betydligt mer intresserade än äldre av att slopa värnplikten för män och ersätta den med en medborgartjänst som gäller både kvinnor och män, säger yle i sin artikel här.
 
 
detta vill jag kommentera idag.
 
 
eftersom vi på alla plan strävar mot ett mer jämlikt samhälle så ser jag absolut inget problem i detta. just nu tycker jag det är svinbra att alla killar (som kan) utför militärtjänstgöring och det skulle hur bra som helst kunna finnas ett alternativ för kvinnor också. för att göra det så rättvist som möjligt: både kvinnor och män borde fritt kunna välja mellan några månaders obligatorisk medborgartjänst och militärtjänstgöring.
 
det är ju orättvist att kvinnorna får ett års förtur och kan exempelvis börja jobba eller studera direkt efter gymnasiet om de så vill. killarna åker oftast in under sommaren, eller ett halvt år efter att de tagit studenten. jag tror att milin för killar är lite som mitt au pair år var för mig: en tid då man lär sig segla på sina egna vingar utan att hela tiden få hjälp av föräldrarna. guldvärd tid.
 
inga problem med att man vill att kvinnor och män ska stå på samma startruta. problematiken ligger snarast i faktumet att hur man än vrider och vänder på saken, och hur man än vill att vi ska stå på samma linje, så är kvinnor och män uppbyggda på olika sätt. män är byggda för att klara av tuffare saker än kvinnor, och det är ingenting som vi kan göra någonting åt. vi kan inte tvinga män och kvinnor att utföra militärtjänst eftersom alla kvinnor inte skulle klara av det. stating the facts, så är det bara. att alla får välja mellan medborgartjänst och militärtjänst är en tusen gånger bättre idé.
 
men om detta blir ett faktum i framtiden så kvarstår ett annat problem som måste lösas samtidigt: bortfallet av pensionen under de månaderna som en kvinna måste vara hemma från jobbet när hon fött barn. på samma sätt som vi inte kan göra något att en man är fysiskt starkare än en kvinna, så är det bara kvinnor som kan föda barn.
 
i nio månader bär kvinnan ett barn som sedan är beroende av sin mamma under en lång tid. under denna tid kan pappan jobba vanligt. sedan är det ju individuellt hur många barn man har möjligheten att få, men det kan hända att en kvinna måste vara hemma under långa tider på mammaledigt om hon får fler barn. klart mannen kan ta pappaledighet, men en kvinna måste vara med sitt barn en viss tid.
 
pensionsbortfallet under denna tid måste kunna kompenseras om man så önskar. i sverige fungerar detta. för att jämna ut inkomstskillnaderna mellan mamman och pappan kan man föra över premiepensionen till den som tjänar minst (källa: pensionsmyndigheten). så länge detta inte är möjligt i finland, så kan man inte införa obligatorisk medborgartjänst/militärtjänst för både kvinnor och män.