JANINA KRONLUND

Det där med studiestöd.
det är inte någon nyhet att finland har en lång väg kvar att gå för att vända en katastrofal ekonomi till något positivt (även om finansministeriet förutspår tillväxt). inte precis någon lätt uppgift att försöka ta besluten i var det ska skäras ner, när alla vill äta kakbiten men fortfarande behålla kakan. finlands skuld i realtid kan ses på velkakello
 
ska man skära i stöden för
 
 • studerande?
  den studerandes åsikt: om vi skär i stöden kommer folk inte att kunna utbilda sig i samma utsträcknig, utbildningsnivån i finland kan knappast hållas den samma, studerande vill inte skuldsätta sig. hittills har ingen finsk studerande varit tvungen att lyfta stora studielån, så varför måste jag.
 • barnfamiljer?
  barnfamiljers åsikt: om vi skär i stöden för barnfamiljer så kommer folk inte att vilja skaffa barn, vilket är dåligt för landets framtid, kolla in statistikcentralens kurva här och demografiska figur här. t.ex. hittills har dagvårdsavgifter inte varit så här dyra, så varför skulle de bli det för oss.
 • åldringar?
  åldringens åsikt: har jag arbetat hela mitt liv för att jag ska ha det så här tungt på ålderns brant? om vi skär i pensionen kommer jag att få en besvärligare vardag.
 • arbetare inom den offentliga sektorn?
  hit hör arbetare inom både stat och kommun. här (på finska) diskuteras det om att de borde få tillbaka semesterpenningen som under 2017-2019 är minskad med 30%. den årliga arbetstiden har ökat med tjugofyra timmar (här). enligt arbetare är det alltså sämre lön för mera arbete. tidigare har man fått mera lön för mindre arbete, så varför måste jag jobba mera nu.
eller ska man köra på en hårdare beskattningspolitik för
 
 • företagarna? för det är så lätt och billigt att ha hand om en firma redan från förr, eller hur? mer skatt blir mer problem att starta företag. och alla vet att välmående företag är bra för ett land.
 • de som har arbetat sig rika? i finland betalar du progressiv skatt (här) så tro inte att du ska kunna bli svinrik, du får betala svinhög skatt också. vem vill ha mera skatt på dessa pengar som är intjänade av hårt arbete, räck upp en hand.
 • de som vinner pengar? vinner du en miljon på tv så får du skatta ungefär hälften (här).
 • de som ärver? spelar ingen roll att din moffa redan beskattat dessa pengar en gång, det är väl klart de ska beskattas igen innan du får dem! och vill du ge dem till din dotter, ja då flyger skattmåsen in i bilden igen. för det är ju inte tillräckligt galet att du kanske måste ta lån för att kunna betala skatten som tillkommer för att kunna ta emot farmors gamla stuga vid havet?
 • de som äger något, typ fastigheter eller bilar. kanske båtar? räcker inte med att du skattar när du köper, nej du ska skatta när du använder också.
 
vare sig det handlar om nedbeskärningar eller hårdare beskattningar så kan exempellistorna göras hur långa som helst. det som alla har gemensamt är att ingen som blir drabbad är intresserad av att bli drabbad, och undrar naturligtvis varför jag. (sjuttons tur att man inte är politiker med makt, sådan som är med och bestämmer om allt det här. kan ju inte bli rättvist på något sätt)
 
 
 
det där var typ mitt intro.
 
det som jag egentligen vill tala om är en nedskärningsidé som jag tycker att borde förverkligas. jag måste helt ärligt talat säga att jag inte förstår varför finland betalar ut studiestöd till studeranden som väljer att avlägga hela sin examen utomlands?
 
jag har hört otagliga exempel på människor som flyttat till sverige och levt the good life. fått studiestöd och bostadsstöd, arbetat med något i sverige. fått in pengar på kontot, inte brytt sig om att meddela finland om inkomster i ett annat land. fått sina nio stödmånader per år. fått tjäna som man vill. som sagt är detta bara vad jag hört, och skulle gärna vilja att någon bekräftar detta. kan det faktiskt gå till så? att man inte meddelar hur mycket man tjänat i ett annat land? att ingen kan kolla upp det någonstansifrån? att det går att kolla upp, men det finns inte resurser till det?
 
anyway. jag förstår att vi är 300,000 finlandssvenskar och att det svenskspråkiga studieutbudet i finland orimligtvis kan räcka till allas intressen. med 9 miljoner svenskar i sverige är det klart att det svenskspråkiga studieutbudet lockar, med sina specialinriktningar och spännande utbildningar. men vi har faktiskt bra utbildningar på svenska här också.
 
de som åker iväg för att studera en hel utbildning i t.ex. sverige - finns det någon procent på hur många som återvänder? känns som om de flesta åker iväg för att studera och sedan bo. så finland betalar för en utbildning i ett annat land (så du konsumerar i ett annat land, så inte ens moms på veckohandeln hjälper lyfta finland) och eftersom den studerande inte återvänder, så får finland ingenting tillbaka? jag tycker det är lite fel. här emellan kan jag inflika att jag tycker att man absolut ska få åka på utbytesstudier, allt från en månad till ett år. det tycker jag att man ska uppmuntra till!
 
jag tycker att det ska vara varje finländares rätt till en gratis utbildning i finland. jag tycker att man kan studera en hel utbildning utomlands om man har sådana privilegier, om man själv kan finansiera det, om man fått ett scholarship. jag tycker inte att det ska vara en allmän rättighet att man ska få åka till ett annat land för att studera, speciellt något som man lika bra kunde studera i hemlandet. detta gäller självklart inte bara sverige, men många finlandssvenskar kan nog relatera till situationen om man använder sverige som exempel.
 
klart att alla drar hemåt i fråga om stöd. klart att ingen studerande tycker man ska få mindre studiestöd, klart att åldringarna vill ha indexbunden pension istället för beskärningar. det är klart att finländare som studerar utomlands kommer tycka att den här tanken är galen och hemsk. men om ni försöker tänka på saken ur ett logiskt perspektiv, från landets utvecklings synvinkel? återigen undrar jag, hur mycket högutbildade människor glider ur finlands händer genom att studera utomlands och bli kvar i det landet? å andra sidan tycker jag inte alls det är samma sak att studera här men sedan flytta utomlands för att bo och jobba ett tag. man måste ju få leva och uppleva. men behöver man faktiskt studera en hel examen utomlands, bekostat av finska staten?
 
tycker ni att jag är helt ute och cyklar? om ni har några intressanta tankar och perspektiv på saken så vill jag gärna höra dem, för att utveckla detta nuvarande tankesätt. diskutera gärna eller argumentera emot mig!
Danielas Dagbok

jaaaa vilket bra inlägg! håller helt med!

Anonym

Det finns ju även många som studerar utomlands och sen återvänder hem till Finland för att jobba. Jag tänker att det är jättebra, Finland får in ny kunskap och nya perspektiv. Sen gällande jobb utomlands så är det så att det kollas upp hur mycket man tjänat.

Svar: Det var det jag lite undrade över, typ finns det någon statistik över hur många som faktiskt återvänder? Spetskompetens inhämtat från andra länder ÄR en bra sak, men hur mycket kompetens får landet in utomlands ifrån? Okej, men bra om det kollas upp :) Tack för kommentaren!
JANINA KRONLUND

Ida

Något jag tycker är galet är hur lätt det är att få pengar i Finland för att man inte vill/orkar jobba. Träffade en kille på ett jobb jag hade för några år sedan. Han var där på arbetspraktik. Nästan 10 år äldre än mig, ingen utbildning efter högstadiet och ingen riktig arbetserfarenhet. Jag är och var också då studerande, och vi diskuterade bidrag och sånt. Han fick DUBBELT mer än mig. Alltså, skulle jag sluta studera nu och inte göra något, gå till arbetsförmedlingen ibland och bli placerad någonstans tills jag säger att det inte är min grej, så skulle jag få dubbelt mer än jag får som studerande. Vet också en till person, ensamstående med äldre barn, som inte jobbat på 20 år, frivilligt och medvetet, gjort val i livet enligt hur hen ska få så mycket bidrag som möjligt. Att sådant här är möjligt är illa och kostar massor. Självklart ska arbetslösa få hjälp men tycker det borde sättas högre krav för att få pengarna.

Tycker i övrigt att det faktiskt var ett bra drag att göra högskoleutbildning avgiftsbelagd för icke-Eu-medlemmar. Skulle någon härifrån åka till deras länder skulle de också betala för utbildningen där, så att folk kommer hit för att utnyttja gratis utbildning på Finlands bekostnad är inte rätt. Dessutom finns det tillgång till stipendium för den som verkligen behöver det.

Däremot är jag inte riktigt lika övertygad om din idé, även om jag förstår din point. Tror dock inte att det skulle vara möjligt att begränsa inom EU i och med att allt ska vara på lika villkor inom de olika länderna. I EU-logik skulle det heta diskriminering :D

Svar: Helt super kommentar! Tog inte alls på EU-aspekten i beaktande när jag slängde fram min vilda idé :)
Jag tycker också att det är hemskt hur mycket stöd som delas ut åt frivilligt arbetslösa, åt dem som VILL vara arbetslösa. Hatar att vissa jobb ger så lite betalt att det finns människor som väljer arbetslöshetsstödet före jobb :( Hehe har bloggat om det en gång ( http://yae.blogg.se/2016/november/ofrivillig-vs-frivillig-arbetsloshet.html ) för jag blir så UPPRÖRD när människor VILL vara arbetslösa.

Avgiftsbelagd högskoleutbildning för icke EU-medlemmar är bra, det håller jag med om! Dessutom handlar det inte om många tusingar i kostnad per utbildning per studerande, men alla pengar är klirr i statens kassa och för oss framåt :)
JANINA KRONLUND

M

jag studerar min drömutbildning i sverige för att jag inte kom in i finland. denna utbildning finns också på 11 olika lärosäten med intagning både vår- och höst i sverige men bara på ett ställe i finland (på svenska) med intagning endast på hösten. jag skulle inte klara av att studera på finska, åtminstone inte detta ämne som jag nu läser eftersom det redan är tillräckligt avancerat :) många utbildningar som finns i sverige finns inte ens i finland. när jag pluggat klart flyttar jag dit det finns jobb helt enkelt - och tyvärr är arbetsmarknaden större här. min lilla språkmur sätter också en del käppar i hjulen för mig var jag kan bo. tycker det är självklart att jag som finsk medborgare ska få studiestöd då jag studerar. jag får ju inte csn just för att jag inte är svensk medborgare. jag har inte jobbat något i sverige ännu men i sommar kommer jag faktiskt att jobba i sverige - har också funderat på hur jag ska göra då men antar att det kollas upp förr eller senare så för säkerhetsskull ska jag meddela kela - vill inte bli återbetalningsskyldig sen ;)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress