JANINA KRONLUND


Du kommer aldrig få det du inte ber om
om du känner dig ensam så finns det ingen som kommer märka det. det finns så många människor som klistrar på sig ett låtsasleende. så många människor som gömmer sig bakom en fasad av att allting är bra även om det kanske inte är det. dessa människor kanske går hem efter skoldagen/jobbdagen och känner sig så fruktansvärt ensamma. eftersom de inte verkar vara ensamma så är det svårt för omgivningen att lägga märke till ensamheten. svårt för omgivningen att bjuda med en person på olika evenemang, eftersom personen inte visar intresse för att bli medbjuden. är du en sådan här person?
 
det är ditt jobb att ta dig ut. gör nya saker, fråga människor om du får gå till dem. får du känslan av att du tränger dig på? strunta i känslan. vem bryr sig? det är bara att fråga. bjud in dig själv på en kopp kaffe, fråga om ni ska laga tacos och äta chips, fråga om din kompis kommer ut på en promenad.
 
någonstans sitter en mormor i sin ensamhet och väntar på att få en kaffeinbjudan till sitt barnbarn, som lever ett hektiskt liv blandat av skola, arbete och jämnåriga vänner. detta barnbarn kanske är du? det kanske är du som inte hinner ta kontakt. det kanske är du som är barnbarnet som inte vet hur ensam mormor är, som kanske inte hunnit tänka på saken. hur fixar vi denna situation? jo, om mormor känner sig ensam, så kanske det är mormor som ska slå en signal och fråga "hej, är det ok om jag kommer på kaffe om en timme". det må passa eller inte, men mormor har i alla fall försökt göra något åt situationen. om mormor sitter och väntar kanske hon väntar förgäves. 
 
sluta leka någon slags offer.
 
fråga efter det du vill ha. anmäl dig till det du vill göra. sluta vänta på att någon ska bjuda med dig till festen, bjud in dig själv. det värsta du kan få är ett nej. för kära vän, det du inte ber om kommer du aldrig att få. det är ingen som kan läsa dina tankar, ingen som känner dina drömmar. express yourself. tala högt, berätta, skriv. låt människor i din närhet veta vad du vill. veta vad du drömmer om. om du vill bli nominerad till finlands lucia eller årets österbottning eller dagens roligaste finlandssvensk, berätta åt någon. om ingen vet att du skulle vilja det, så kommer ingen att anmäla dig.
 
fortsättningsvis, förvänta dig inte att allting ska vara gratis.
 
är du bra på något, ta betalt för det. kanske inte fullt pris av din bästa vän, men något litet. för en person som inte kan säga nej till att hjälpa folk, kommer känna sig utnyttjad i något skede. lagar du ögonfransförlängningar, ta betalt för materialet och lite för tiden du lagt ner på det. bildediterare/videoklippare vet hur länge det tar att redigera bild/filmmaterial. om du fotar ett evenemang, se till att få något tillbaka. om du editerar en bild, be om en tjänst i gengäld.
 
nu menar jag inte att du ettutre måste förvandlas till en girig joakim von anka som inte vill låna ut något och som alltid tar betalt för allting. men det handlar om tjänster och gentjänster. är du bra på någonting - låt inte andra trampa på dig. stå stadigt, våga ta betalt för utfört arbete och våga säga nej.
 
och för guds skull. har du en kompis som bara hör av sig när hen vill ha något (men som du aldrig får något tillbaka av)... dumpa hen. hejdå kompisen. att göra slut med en kompis kan vara minst lika svårt som att göra slut med sin partner, men i vissa fall måste du göra beslut som är för ditt bästa.
 
kom också ihåg att det  finns en baksida på medaljen. är din kompis bra på att sminka så kan du ge henne några euro för att ha festsminkat dig i två timmar. två timmar av hennes tid har hon gett dig så då kan du väl ge något tillbaka. och kompisen som alltid skjutsar dig, ge denne en liten bensinpeng innan hen hinner be dig om det. en bil kostar så mycket mer än bara bensin och är din kompis schysst som skjutsar så är det bara uppskattning och ett fint tack att ge en liten peng. inte mycket bort ur din ficka, och din kompis kommer hellre skjutsa dig än den där andra kompisen som aldrig ger något.
 
jag tror att det långt handlar om små gester av tack i vardagen. att visa att man är tacksam. att man uppskattar saker och ting. kanske du kan tvätta din disk när du ätit middag hos din syster som inte har någon diskmaskin? det är en helt annan sak om hon säger "nej men lämna det på sinken", för du har i alla fall försökt erbjuda dig.
 
gå inte runt och dalta på saker. speak up your mind. är det någonting som trycker ditt hjärta, tala om det. om du blivit ledsen för någonting, ta upp det med personen som sårat dig. det blir så mycket mindre skada om du är rakt på sak istället för om du diskuterar saken med en utomstående. om du stör dig på att partnern inte tar ut roskpåsen, berätta att det stör dig. ingen kan läsa dina tankar. du måste tala högt, berätta, skriva.
 
du är din egen lyckas smed. kom ihåg det. så denna kommande vecka, om du känner dig ensam - bjud in dig själv hos någon. om du hör att två kompisar ska på bio - fråga om du får följa med. om du editerar en bild åt en kompis - be om en gentjänst. om du på torsdag för tredje gången får skjuts av en kompis - ge hen en liten bensinpeng.
 
det är så små gester som krävs för att vi ska trivas med vardagen :) :) ha det fint, pusspuss
 
Pisa

Tänkvärt bra inlägg. Svårt men ändå inte så svårt. Tror vi är många som kan reflektera över detta. :) Make a diffrence helt enkelt.

Svar: eller hur! :) tack för kommentaren!
JANINA KRONLUND

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress